Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik mówiący o tym, jak szybko wzrośnie poziom cukru we krwi po zjedzeniu określonego produktu. Zdrowe i wspomagające odchudzanie są produkty spożywcze, które wolno uwalniają glukozę do krwi czyli mają niski indeks glikemiczny. Zabezpiecza to przed skokiem insulinowym, który występuje po zjedzeniu pokarmu bardzo szybko podnoszącego poziom glukozy, i napadami głodu, jakie są jego następstwem. Dieta oparta na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym znacznie zmniejsza też ryzyko rozwinięcia się tzw. zespołu metabolicznego: cukrzycy, nadciśnienia i hipercholesterolemii.
Wartość indeksu glikemicznego
Opracowano specjalne tabele produktów spożywczych, gdzie można sprawdzić ich indeks glikemiczny. Wartości w tych tabelach nieco się różnią. Niskim IG charakteryzują się produkty do wartości 50. Średnim, gdy mieści się on pomiędzy 50 a 69. Natomiast wysoki indeks glikemiczny to wszystkie wartości powyżej 70. Najzdrowiej jest jeść produkty spożywcze o IG nie przekraczającym 60. Poniżej przedstawione zostały tabele z produktami o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym. Oprócz tego należy pamiętać, że indeks glikemiczny produktów żywnościowych jest dużo niższy, gdy spożywamy je w postaci naturalnej, czyli nie gotowanej i nie przetworzonej.