Moc działania błonnika

Moc działania błonnika

Błonnik działa jak gąbka, powodując znaczne spowolnienie wchłaniania cukru do krwioobiegu, oraz wspomaga pracę jelit, dlatego warto go spożywać razem z produktami żywnościowymi o wyższym IG. Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym powoduje gwałtowny wzrost cukru. Trzustka aby pozbyć się jego nadmiaru z organizmu zwiększa produkcję insuliny.

Dłuższe spożywanie wyłącznie produktów o wysokim indeksie glikemicznym może powodować uszkodzenia komórek beta trzustki. Przyczynia się to do zmniejszonej produkcji insuliny przez trzustkę do poziomu niewystarczającego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, wówczas rozwinąć może się cukrzyca typu II, niezwykle często występujące schorzenie wśród Polskiego społeczeństwa. Następstwem tego jest doustne bądź w dalszym czasie dożylne stosowanie insuliny. Dlatego też tak istotne jest dbanie o prawidłowy poziom błonnika w diecie.